Palestinské Lidice – 9.4.1948 – masakr vesnice Deir Yasin

10.10.2014 00:31
Jako masakr Dejr Jásin se označuje operace oddílů Irgunu a Lechi (známé také jako Sternův gang), při které byla 9. dubna 1948 povražděna část obyvatelstva arabské vesnice Dejr Jásin západně od Jeruzaléma. Příslušníci těchto dvou skupin během tohoto osmihodinového masakru povraždili kulomety, samopaly a granáty muže, ženy i děti. 
 
 
Počet obětí se různí; některé zdroje (převážně židovské) uvádí přibližně 200 až 250 obětí, zatímco jiné (převážně arabské) uvádí přibližně 110 obětí. Encyclopædia Britannica uvádí, že při útoku oddílů Irgunu a Lechi bylo zabito všech 254 obyvatel vesnice.
 
Od této akce se okamžitě distancovala jak hlavní židovská vojenská organizace Hagana, tak většina hlavních židovských politických vůdců, včetně Židovské agentury
 
Cílem této akce bylo, aby arabské obyvatelstvo mandátní Palestiny propadlo strachu a panice, a samovolně uprchlo do sousedních arabských zemí. K tomu nakonec došlo a krátce po tomto masakru vypukl exodus několika set tisíc Arabů.
 
Arabové se za tento masakr pomstili 13. dubna téhož roku, když zaútočili na obrněný konvoj automobilů s lékaři, sestrami a pacienty směřující do židovské nemocnice Hadasa v Jeruzalémě. Výsledkem této odplaty bylo 77 mrtvých, kteří v automobilech zaživa uhořeli.